KORT OPPSUMMERING AV SITUATIONEN I FUKUSHIMA, JAPAN

2013: APOKALYPSEN FORTSÄTTER i FUKUSHIMA, JAPAN March 2011 med 3 katastrofer:

JORDBÄVNING på 9.1, - utplånade TSUNAMI + KÄRNKRAFTHAVARI - Information hälls tillbaka,”..för att förhindra panik.”

Hela Japan förflyttades 2 meter, Byen Sendai 7 meter! Thernobyl var EN reactor - Fukushima är FYRA.

“THE ONGOING NUCLEAR CATASTROPHE IN JAPAN IS VERY SERIOUS, BUT IT IS PART OF A MUCH LARGER DRAMA. IN THE PAST, ONE WOULD HAVE SPOKEN OF AN ACT OF GOD’, WHICH IS JUST ANOTHER WAY OF SAYING THAT MANKIND IS NOT THE MASTER OF EVERYTHING. Bertrand Barré, AREVA

mandag 30. mai 2011

Hjälp säga till Japan att barn inte får utsättas för så hög radioaktivitet!


Detta brev är ett gensvar på den apell som blev gjort av en mamma i Fukushima i det bifogade brevet. Vi önskar att skriva ett brev till stöd, signerad av människor f rån hela värden, och överlämna det till den Japanska Regering.
Vi hoppas att samla in så många signaturer som mögligt via publicitet i all typer av media. Vi ber om ditt stöd till detta.
Om du är villig att tillfoga din röst, var snäll att skicka e-post till: ukval7@btopenworld.com  med ditt namn och vilket land du bor i. Din e-post adress vill inte tas med i petitionen.
Kopiera gärna vidare.


Ôppet brev till den Japanska Regeringen

projectipti.wordpress.com
Vi är människor från hela världen som söker tillsammans  i gemensamt intresse för folkets lidande i Japan, först från jordbävningen och tsunamin, och nu från den ständigt pågående kärnkraftsolycka i Fukushima Daiichi. Vi har följt nyheter rapporter, pressmeddelanden och både officiella och privata avläsningar av strålning som är gjorda i områder som ligger utanför gränserna för evakueringen zonen.

Det är uppenbart för oss att människor som lever i Fukushima stad och en del kringliggande områden utsätts för onormalt höga nivåer av strålning. 
Föräldrar till barn i skolor protesterar efter upptäckten av strålningsnivåer betydligt högre än de som officiellt registrerats. (New York Times 28 maj 2011)
Vi konstaterar att den ursprungliga gränsen på 3,8 mikrosievert per timme för barns exponering i skolgårdar har kompletterats med en icke-bindande mål för att minska denna exponering avsevärt, och att lokala myndigheter, numera statligt finansierade, planerar att ta bort eller begrava den förorenade matjorden som finns i skolgårdar.

 Enligt vår uppfattning är dessa lovvärda insatser otillräckliga för att skydda barnen. 
I skolan och på andra håll, den luft dom andas, det vatten dom dricker, maten de äter och i vilken miljö de lever,  alla dessa faktorer utgör en allvarlig fara för hälsa på lång sikt. Denna risk går inte att minska.

Så länge reaktorerna i Daiichi förbli instabila, vill strålning fortsätta att komma ut av anläggningen, den vill blåsas av vinden och läcka ut i grundvattnet och havet. 
Nu har tyfon säsongen startat, och risken för utbredd kontaminering ökar.

Inget barn kan förväntas leva i en sådan miljö.
 Varje barn har rätt till säker luft, mat och vatten, och till att kunna gå, springa och leka utomhus utan att bära en mask och utan rädsla.

Varje barn har rätt att lita på att vuxna kommer att skydda dem från skada. 
Detta särskilda ansvar vilar inte bara på föräldrarna utan också  på andra vuxna, särskilt de i regeringen. Barnen och föräldrarna i de drabbade områdena behöver dig, Japans regering, till att försvara dem. Detta är ditt viktigaste ansvar och måste vara din högsta prioritet.

Vi har nyligen sett ett brev från en mamma i Fukushima, som har vädjat om stöd för att övertala Japans regering att vidta kraftfulla åtgärder. 
Vi skriver som svar på hennes apell. Vi står med henne och med andra föräldrar genom att säga att denna situation får inte fortsätta som det är nu. Förtroendeskapande åtgärder, såsom avläsningar av strålning  i skolan och screening av barn, är inte tillräckliga. Situationen är alltför allvarlig och hotet omedelbart.

Om nödvändigt, måste de drabbade skolorna flyttas eller stängas, och barnen och deras familjer flyttas till säkrare områden. 
Vi vet att detta är svårt. Men det måste mötas. Det finns prejudikat i Storbritannien och på andra håll. Som en regering ni har befogenheter i nödsituationer till ditt förfogande. 

Tyvärr är det inte i din makt att stoppa omedelbart vidare strålning från att spridas, men du kan ta starka och beslutsamma åtgärder för att förhindra ytterligare skador på dina mest utsatta medborgare. Vi uppmanar er att göra det omedelbart.


LES I INNLEGGET FRÅN I GÅR: Brevet från en mamma I Fukushima 

søndag 29. mai 2011

Brev från en mamma Fukushima


Detta mötte en journalist från New York  då hon kom till Japan:

Källa: thejournal.eu
När Tomoko-san, en två barns mamma i Fukushima City, hörte från en NGO arbetare att jag skulle vara i Fukushima att rapportera om en berättelse om strålningen i kommunens skolor, var hon  vänlig nog att bruka sin tid till att tala med mig - och gav mig detta brev. Jag lovade att översätta det och dela det med dig. Så här är det: 



Till alla människor i USA och runt om i världen, 

Jag är så ledsen för uranet och plutoniumet som Japan har släppt ut i miljön. Nedfallet från Fukushima har redan gått över världen många gånger och nådd Hawaii, Alaska, och även New York. 
  
Vi bor 60 km (37 miles) från kärnkraftanläggningen och våra hem har kontaminerats utöver nivåerna som var i Tjernobyl. Det Cesium-137 de hittar i marken kommer att vara här i 30 år. Men regeringen kommer inte att hjälpa oss. De berättar att vi skall stanna kvar. De berättar för våra barn att sätta på masker och hattar och fortsätta gå i skolan. 
  
I sommar kommer våra barn inte att kunna bada. De kommer inte att kunna spela ute. De kan inte äta Fukushimas läckra persikor. De kan inte ens äta riset som Fukushima bönderna gör. De kan inte gå och besöka Fukushimas  vackra floder, berg och sjöar. Det gör mig ledsen. Detta fyller mig med så mycket sorg. 
  
Istället kommer våra barn tillbringa sommaren i sina klassrum, utan luftkonditionering, och svetta när de försöker att koncentrera sig på sina lektioner. Vi vet inte ens hur mycket strålning de redan har utsatts för. 
  
Jag var åtta år gammal, när Fukushima Daiichi anläggningen öppnas. Om jag hade förstått vad de byggde, skulle jag ha kämpat emot det. Jag insåg inte att det innehöll faror som skulle hota mina barn, mina barnbarn och deras barn. 
  
Jag är tacksam för allt stöd hela världen har sänt oss. 

Nu, vad vi ber dig om är att tala ut mot den japanska regeringen.
Pressa dem till att vidta åtgärder. 
Säg åt dem att göra det att skydda barn till deras högsta prioritet. 

Tack så mycket, 

Tomoko Hatsuzawa 
Fukushima City 
25 maj, 2011 

lørdag 28. mai 2011

Det kan hända att dagen kommer då vi inte kann leva i Japan – radioaktivitet kommer att fortsätta strömma ut i långa tider


Avskrift av Intervju med Ichiro Ozawa, i Wall Street Journal av Yuka Hayashi and Toko Sekiguchi, May 26, 2011:


Källa: Huffington Post
Ichiro Ozawa är en ledande politiker i Japan.
[...] En dag vill vi kanske inta kunna leva I Japan. Det finns en möjlighet att kärnkraftverket igen kan komma i tillstånd av kritikalitet (reach the state of criticality).
(Som jag forstår det, betyder det att den kärnfysiska processen startar upp igen den på egen hand. Min anm.)
Om den exploderar, det är en stor fråga. Dom slipper ut radioaktivitet i den hensikten att undvika att reaktorerna exploderar. Så på det sättet, är det ännu värre än att la kärnkraftverket explodera. Den radioaktiva strålningen från reaktorerna kommer att pågå över en mycket lång period. Den här saken rör sig inte om pengar, men om liv eller död för det Japanska folket. Om Japan inte kan räddas, så är det Japanska folket färdiga. Vi kan alltid trycka pengar. Men i sista hand vill det vara folket som måste bära bördan. Regeringen måste vara fast beslutna att sätta stopp för radioaktiv förorening oavsett vad som krävs, pengar eller annat. Den japanska folket måste förstå situationen. [...]
                                                                                                                                   Källa: Enenews


Bild på kritikalitet, eller fission. Många experter hävdar att det pågår en delvis fission vid Fukushima – och att man ser bevis för det i flera av dom radioaktiva stoffer som upptäckts, som bara uppstår som et resultat av en slik process.

Källa: atropos.as.arizona.edu

fredag 27. mai 2011

Statsminister Kan, hur känns det att vara dig?


TANKAR OM



Nu reser statsminister Kan ut i verden och bedyrar att dom gör alt dom kan för att bringa dom överopphättade reaktorerna under kontrol till januari nesta år, som är planen dom arbetar efter.

Samtidigt vet vi att fyra reaktorer lecker kontinuerligt. Det är spricker i inneslutningen, brensle lecker ned på betonggulvet, och vill leta sig genom och ner i grundvatnet. Det finns lecker som leder radioaktivt vatten ner till havet.  Varje dag stiger rök upp från reaktorerna, och från videoerna från Fukushima live cam, verkar det som om Tepco, i ly av mörkret, öppnar och slipper ut damp, för att forsöka undvika nya explotioner. Radioaktiv damp.
Det är att forsöka kontrollera utsleppen så att det sker mest mogleg förtunnad.
Det är vad jag tenker.




Och jag tenker att det måste vara alldeles underligt för Kan att prata om att stoppa utsläpp, att turister skal komma till Japan, marknadsföra Japansk mat och industri…
Han måste jo veta… Vad säger krispsykologien?  Fornekelsen blir stark. När sanningen blir så hård, blir det svårt att beretta den.

Men den senaste veckan har Japan erkännt  härsmelta i reaktor 1. Och några dar senare erkännde dom härsmelta i reaktor 2 och 3 också. Och IGJEN säger Kan att dom vågade inte beretta om det innan, för dom var redda att folk skulle få panik. Mens nu hade det redan hendt för lenge sen, och då blev inte folk så rädda…
Känns det betryggande?
Nej!
Man vill faktisk veta sanningen, men det får man inte. Härsmeltan tidfestar dom till att har hendt rett efter jordbävningen – dom kan even tidfästa det på timmen! Men i 2 månader har dom sagt att dom inte vet… even om alla har visst om det.


Samtidigt med att Kan är på G8 möte i Frankrike, så berettas om nya leckasjer, och om att regeringen vill frige detaljer på radioaktiva utslepp på en passande tidpunkt!

Vad är en passande tidpunkt?
Och vad är det som skall berettas sedan det måste göras på en bestemt tidpunkt? Hur illa är egentligen sanningen?

Vi vet den är illa, det är endå inte det viktigaste. Det viktigaste är att få veta vad man göra för att redda liv och helsa.

Regeringen anklagar Tepco för att inte ha talat om alt för dom. Men jag kjöper inte den. Statsminister Kan har utbildning inom fysik, och vet vad det handlar om.
Om du vore statsminister, ville du inte tycka at din fremste uppgift var att veta vad som hender med ditt land?

Kan, det känns rätt att du har avsagd dig din lönn. Men du kann inte med det tvåa dina händer.

Om man är statsminister och inte vet, är det fordi man inte vill ställa frågorna.



torsdag 26. mai 2011

Greenpeace: Situationen i havet värre än vi trodde



För två veckor sen släppte vi preliminära resultat från vår marina strålning arbete utanför Japans kust, nära det smält ner och läckande Fukushima Daiichi kärnkraftverk. Dessa resultat visade oroande gränsvärden för radioaktivitet i tång - en stapelvara i den japanska kosten.
Efter att ha svårigheter att hitta ett labb i Japan för att göra detaljerade analyser, skickade vi prover av alger, fisk och skaldjur som samlats in av våra team strålning både på land och på Rainbow till professionella labb i Frankrike och Belgien. Resultaten av detaljer analysen är tillbaka - och vi kan säga att situationen i havet längs kusten Fukushima är värre än vi ursprungligen trodde.
De nya uppgifterna visar att vissa alger kontamineringsgrader är inte bara 50 gånger högre än gränsvärdena - mycket högre än våra ursprungliga mätningarna visade - men också att föroreningar sprids över ett stort område, och accumulerar i havs livet, snarare än att bara tynnas ut slik de japanska myndigheterna hävdade ursprungligen skulle hända.

Andra prover uppvisade lägre än väntat halter av cesium, men mycket högre nivåer av jod än väntat, vilket väcker allvarliga farhågor om att förorenat vatten ständigt läcker från kärnkraftverket.

Jod har en kort halveringstid på cirka åtta dagar, att jämföra med cesiumisotoper "halveringstider på två år eller mer. Efter att ha högre jod nivåer än cesium indikerar att det finns en betydande, pågående utsläpp av förorenat vatten som kommer från den skadade anläggningen - trots att myndigheterna bara officiellt erkänna att tre utsläpp i havet hittills.Detta kan få allvarliga, långvariga effekter på det marina ekosystemet och alla de som är beroende av den för sitt uppehälle.

De flesta av fisk och skaldjur vi urvalet visade sig innehålla halter av radioaktivitet över lagstadgade gränser för kontaminering av livsmedel, som bedömer bara er en av multipla, kroniska strålningskällor exponering dem som bor i större Fukushima området står inför.

I april ökade myndigheterna officiella gränsvärden för halter av strålning till 
20 mSv per år för alla - även barn.



Men detta står endast för extern exponering - radioaktivt material som sväljas, inhaleras eller absorberas genom huden, ökar exponeringen och risken att utveckla cancer och andra strålning sjukdomar.

Det räcker inte för myndigheterna att hålla sätta plåster på varje problem som det verkar de gör. Den japanska regeringen måste inleda en omfattande, pågående analys av den marina miljön längs kusten Fukushima, helt uppge all information om utsläpp av förorenat vatten, och göra proaktivt skydd och insatser för ersättning till stöd för dem som drabbas hårdast och riskerar denna katastrof.


Bild - samla in prover i närheten av Fukushima. Vänster till höger: Giorgia Monti av Greenpeace Italien (längst till vänster på bilden), Sakyo Noda av Greenpeace Japan, Tuomas Heikkilä (kör båt), Jacob Namminga (på baksidan av båt). Crew från Rainbow Warrior samla havsvatten och sjögräs prover för att kontrollera för kontaminering strålningsnivåer som Greenpeace fartyg seglar upp den östra kusten av Japan, i närheten av Fukushima. 2011/05/05 © Jeremy Sutton-Hibbert / Greenpeace

mandag 23. mai 2011

Tillåtna radioaktiva halter i vatten och mat i USA och Sverige


Politikere I Texas har i åratal visst om att info om radioaktiva halter i dricksvatnet varit manipulerad.
Det har varit en innarbetat praxis att manipulera resultaten så att innhalten av radioaktivitet låg under det tillåtna satt av EPA (Amerikansk tilsynsmyndighet)

I Texas finns 4 kärnkraftanleggningar, två nära Houston, där artikkeln är hentad ifrån. Texas, TX, ligger helt sör på kartan.



EPA själv har skapat stor oro vid att målestationer for radioaktivität inte har visit resultater eller liggit helt nede.
EPA’s Facebook sida från 10.april visar lite av frustrationerna och sinnet hos amerikanerna.

Där berettar blant annat en kvinna om hur EPA vill öka det tillåtna radioaktiva innehaltet i dricksvatten, mat och jord. Det handlar om ”en akseptabel risk för menniskiors hälsa efterföljande ett radioaktivt utslepp.”

Liknande avtal finns också i EU.
Efter Chernobyl blev värdena för hur mycket radioaktivitet som var tillåtet i vår mat ökat. Och mat som innan inte var hälsosam att äta, blev tillåten.
Värdena för hur mycket Bequerel vi skall äta i dag har redan ökats pga Fukushima olyckan – och i juni skall EU diskutera ytterligare ökningar i värdena.
Värdena är i högsta grad i ekonomisk fråga, även om det inte borde vara så