Jan Beranek, som är med ett team av Greenpeaceaktivister som undersöker följderna av Fukushima kärnkraftsolyckan, säger japanska invånare uppmuntras att återvända till sitt normala liv omedvetna om de faror de möter i det förorenade området.
"Jag tycker personligen att det är mycket oroande, eftersom å ena sidan ser jag de japanska myndigheterna tvingar människor och samhället att komma tillbaka till det normala ... Men samtidigt finns det fortfarande extremt höga nivåer av strålning och förorening av mark , och även potentiellt i maten.”
"Detta är bara otroligt eftersom det vid dessa nivåer av exponering verkligen utgör en risk för liv och människors hälsa, säger Beranek. Om du drar en parallell till Tjernobyl-katastrofen, så beslöt faktiskt Sovjet att evakuera alla som bodde på den plats där strålning var tre eller fyra gånger lägre än vad vi ser i Fukushima City idag ", tillade Beranek, som personligen besökte Tjernobyl området efter katastrofen 1986
Utöver att göra sitt självständiga arbete, sätter Greenpeace också press på den japanska regeringen för att att samla in och ge mer information om föroreningen, säger Beranek. "Vi har faktiskt tvingad regeringen att till exempel utöka övervakningen av havet. Och vi också höra att regeringen nu ser över åtminstone en del av de skyddsåtgärder för barn, och det är definitivt bra att se.
Men regeringen är altför långsam och gör för lite jämfört med vad situationen behövar ", sier han.
.Aktivisten hoppas att konsekvenserna av Fukushima katastrofen kommer att göra att Japan och andra nationer ändrar sin inställning till kärnkraften och vill fasa ut det. Det finns en sådan förändring redan i Tyskland, Italien och Schweiz. "Kärnkraft, som vi sett, är i sig osäkert.
Det finns alltid en oförutsägbar kombination av naturkatastrofer, tekniska fel, mänskliga fel som kan resultera i en situation när en reaktor blir okontrollerbar mycket snabbt. Det är en fråga om ett fåtal timmar innan full härdsmälta händer.
Det är osäkert att ta risker och fortsätta med kärnkraft, " sier Beranek.
Källa: RT
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Feel welcome to leave a comment!